[sapou]"Ne despartim de un carturar
pe care nu-l vom putea uita niciodata"[/sapou]Ne-a parasit Virgil Candea, un mare invatat. Este o grea pierdere pentru cultura noastra. Va mai trece lunga vreme pana cand inteleptul, stiutorul, dar si atat de modestul carturar va putea fi inlocuit de o personalitate de dimensiunile sale. S-a nascut la 29 aprilie 1927 la Focsani. A inchis ochii cu 72 de zile inainte de a implini 80 de ani. Cu studii in drept si filozofie, in anii 1945-1949, si apoi de teologie, in anii 1951-1955, s-a afirmat dintr-un inceput cu inteligenta sa scanteietoare si cu forta de asimilare a unui camp multiform de cunostinte. In 1970 si-a obtinut doctoratul in filozofie cu teza Filozofia lui Dimitrie Cantemir, pentru cunoasterea temeinica a operei caruia isi va darui o mare parte din viata, pana in zilele sfarsitului sau.
A slujit cu daruire si abnegatie Biblioteca Academiei Romane, timp de peste un deceniu. A militat pentru cunoasterea civilizatiei Europei de Sud-Est, pentru apropierea popoarelor ei, in cadrul Asociatiei internationale de studii sud-est europene si a Institutului de studii sud-est europene. A condus destinele asociatiei "Romania", straduindu-se ca in timpuri grele pentru romani, sa creeze punti intre ei, pentru o Romanie vesnica, dincolo de regimuri politice. Fiica mea, stabilita de treizeci de ani in indepartata Olanda, tanara scriitoare destarata, nu poate uita bucuria pe care o resimtea primind de la el carti de literatura romana, punte sufleteasca catre tara de care era despartita. Si ca ea cred ca au fost mii de romani raspanditi in lumea larga, carora le-a daruit astfel de bucurii spirituale.
Ca om de stiinta, a raspandit lumina cunostintelor sale si intelepciunea sa, dar si o imagine a tarii, prin cursuri, conferinte si colaborari, la Neapole si la Geneva, la Strasbourg si la Roma, ori la Beirut, pentru a n