Un conac mai ieftin pentru o investitie cu multe zerouri(Foto: Expresul de Sud)
“Datorita suprafetelor generoase oferite, cu 10-12 camere, de obicei foarte inalte, imobilele sunt vanate in special de companiile straine, care le cumpara sau le inchiriaza, fie in scopul de a avea un sediu reprezentativ, fie ca investitie pe care sa o valorifice in urma renovarii sau redecorarii“, spune Florin Santia, agent imobiliar.
Cele mai multe case devin sedii de birouri pentru banci, locuinte sau restaurante. Preturile de vanzare pentru un astfel de imobil boieresc variaza intre 500.000 si 5 milioane de euro in locatii situate in oras sau intre 60 si 200 de mii de euro in localitati apropiate orasului.
Cumparatorii sunt, in general, straini care prefera imobile si terenuri cu suprafete mari, iar conacele satisfac aceste cereri deoarece au interioare largi si arhitectura deosebita. In Craiova, un astfel de imobil a fost adjudecat recent, pentru 3 milioane de euro de banca Italo-Romena. Exista insa si o categorie de persoane, care cumpara astfel de case doar pentru terenuri.
“Cei mai multi vor terenurile de sub conace, preturile fiind fixate de proprietari. Casele sunt cumparate si daramate in favoarea altor constructii“, mai spune Santia.
Conacele boierestitrezesc interesul celor ce doresc sa creeze o afacere profitabila in agroturism sau al investitorilor straini care vor sa-si amenajeze in aceste imobile vechi, cu stil, domenii particulare moderne, spune Mihai Panait, consultant in cadrul Departamentului investitii al agentiei Imobil.
Astfel de imobile pot fi gasite la distante de 10 - 30 de kilometri de marile localitati, dar si in incinta oraselor. “Daca in afara localitatilor, proprietatile sunt dispuse pe suprafete de teren cuprinse intre unu si 30 de hecta