Miercuri si joi, Parlamentul, in plenul reunit al celor doua Camere, va incerca sa dea asaltul final impotriva lui Traian Basescu. Miercuri va fi citit in premiera in Parlament textul pentru suspendare si se va lua o decizie in privinta infiintarii comisiei de ancheta asupra faptelor presedintelui, iar joi i se va da lui Basescu un raspuns in legatura cu solicitarea sa privitoare la organizarea referendumului pentru votul uninominal. Pana atunci, partidele din colitia antiprezidentiala trebuie sa isi puna la punct pasii strategici de atac impotriva lui Basescu, deoarece, in acest moment, vechea strategie nu mai sta in picioare. Referendumul pentru uninominal le-a incurcat socotelile opozatilor lui Basescu si PSD, PRM si PC s-au ratacit printre proceduri.
O prima sovaiala a fost remarcata in mesajul PSD referitor la renuntarea infiintarii comisiei parlamentare de ancheta, anuntata initial cu surle si trambite. Joi, dupa sedinta Comitetului Executiv al partidului, presedintele Mircea Geoana a declarat ca astazi, liderii social-democrati vor lua in calcul renuntarea la aceasta comisie de ancheta, supranumita tot de Geoana "comisia Watergate". Ideea infiintarii comisiei (care este prevazuta in regulamentul sedintelor comune ale Parlamentului) venise in sprijinul strategiei de inceput a coalitiei anti-Basescu, care spunea ca presedintele trebuie "tocat" mediatic pe termen cat mai lung, deci ar fi trebuit provocate cat mai multe scandaluri pe subiectul incalcarii Constitutiei.
Acum insa, dupa ce Curtea Constitutionala a dat sentinta in favoarea lui Basescu, spunand ca referendumul de demitere a presedintelui nu poate fi validat decat daca la vot se prezinta noua milioane de romani, si dupa ce, in plus, Tariceanu a refuzat sa amane alegerile pentru Parlamentul European, iar Basescu a cerut si el referendum pentru votul uninominal, PSD, PRM si PC s-au cam trezit c