80% din populatie vrea acelasi venit si la batranete
Insa mai putin de 13% au o asigurare, alta decat cele obligatorii
O pensie de 1.000 lei presupune o cotizatie lunara de 200 lei
Peste 80% dintre romani se arata preocupati sa-si mentina acelasi standard de viata si dupa pensionare, arata un studiu realizat de ISRA Center pentru compania Aviva Romania. Paradoxal insa, statisticile ne arata ca numai o mica parte a romanilor intentioneaza sa cotizeze la fondurile private de pensii. Mai mult decat atat, doar 13% din populatie are o asigurare de viata, nivel mult mai redus decat tarile din Europa. Romanii din mediul urban, pentru ca in cazul celor de la sate situatia este mult mai grava, cheltuiesc numai 1,3% din venituri pentru asigurari. Mai mult de 28% din venituri merg spre plata utilitatilor, in timp ce 27,3% sunt destinati cheltuielilor generale, potrivit unui studiu dat publicitatii de ING Romania. Datele Institutului National de Statistica arata ca aproximativ 70% din venitul unei gospodarii merge catre consum si plata taxelor.
Minimum 50 de euro lunar pentru un trai decent dupa pensionare
Salariul mediu se apropie, in Romania, de 1.000 de lei. Pentru a obtine un venit similar si dupa pensionare, o persoana ar trebui sa cotizeze lunar aproximativ doua milioane de lei.
"O persoana care da timp de 25 de ani cate 20 de euro pe luna va primi, la finalul perioadei, timp de 15 ani aproximativ 140 de euro pe luna", spunea Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
Acest calcul este realizat pe baza unui randament al fondurilor de 7% anual, valoare destul de greu de obtinut in conditiile in care ultima emisiune de obligatiuni a statului (forma de plasament predominanta in cazul fondurilor private) oferea un randament de numai 6%. In orice caz, daca pentru o pensie