Se pare ca in cazul a aproape jumatate dintre firmele autohtone deciziile pornesc intr-o singura directie, si anume biroul managerului. Acestia iau deciziile fara sa consulte alte persoane din firma, in proportie de 40%, ceea ce ar putea conduce la o stagnare a performantelor in firme, sustine Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania. Astfel, potrivit unui sondaj efectuat de patronat in cadrul a 112 firme din Romania din opt regiuni de dezvoltare, managerii ocupa primul loc, cu o medie de 5,92, pe o scara de la 1 la 10 in topul principalelor categorii de persoane cu impact asupra firmelor.
Acestia sunt urmati de salariati, cu o medie de 5,67, si de clienti cu 5,38. "Clientul ar fi trebuit sa fie primul pe lista pentru ca IMM sa fie deschise spre dezvoltare - si nu managerii, care in acest moment ocupa primul loc in topul principalelor categorii de persoane cu impact asupra firmelor", sustine Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR. Sondajul a fost realizat pe un esantion format din microintreprinderi (35 %), intreprinderi mici (31,67%) si intreprinderi mijloci (33,33%) din opt regiuni de dezvoltare care activeaza in toate sectoarele economice.
Venituri confidentiale
In acelasi sondaj, 41,67% dintre respondenti apreciaza ca stimulentele materiale si cele morale sunt la fel de importante, 23,33% din respondenti apreciaza ca angajatii au nevoie periodic de stimulente si doar 1,67% sunt cei care considera ca recompensele trebuie acordate in mod egal salariatilor. "Este deosebit de important sa-i motivam pe cei care produc foarte mult, iar veniturile trebuie pastrate confidentiale pentru a nu crea conflicte. De asemenea, trebuie sa punem accent pe motivarea complexa a salariatilor din punct de vedere material, salarial si in functie de performante", a adaugat presedintele C