Licitatia pentru protectia malurilor Canalului Sulina a ajuns in atentia Oficiului European de Lupta Antifrauda (OLAF) dupa ce societatea Reinhold Meister Gmbh, castigatoarea licitatiei, a reclamat ca a fost indepartata incorect de catre conducerea Administratiei Fluviale "Dunarea de Jos" (AFDJ) Galati. Firma germana castigase licitatia de lucrari, dar a fost inlaturata pe motive indoielnice, negocierile urmand a se purta cu un consortiu galatean, care cere in plus 7 milioane de euro. Lucrarile de protectie a malurilor vor fi cofinantate printr-un credit al Bancii Europene de Investitii si din resurse bugetare.
Procedurile de licitatie pentru protectia malurilor Canalului Sulina au inceput in luna iunie a anului trecut. In faza finala s-au calificat o firma germana, Reinhold Meister, si doua consortii de firme romanesti.
Castigatoare a fost declarata firma germana Reinhold Meister, oferta acesteia fiind de a executa lucrarile pentru suma de 24.638.806 euro. La mica distanta de acestea s-a clasat oferta unuia dintre cele doua concerne romanesti, format din Hidroconstructii SA Bucuresti, Argus Cernavoda SA si SC Iridex SA, oferta acestuia fiind cu doar 50.000 de euro mai mare, respectiv 24.686.471,49 euro. A treia oferta, cu mult mai scumpa, 31.350.000 euro, a fost facuta de celalalt consortiu romanesc, format din trei firme locale (Vega 93 SRL Galati, Hidrotehnica SA Galati si Navrom SA).
La data de 22 noiembrie 2006, firma germana a fost anuntata ca oferta sa este castigatoare. Mai trebuia sa primeasca o "scrisoare de acceptare", dupa care se putea semna contractul de achizitie publica intre Administratia Fluviala "Dunarea de Jos" si Reinhold Meister. Nu s-a intamplat asa. Mihai Ochialbescu, directorul AFDJ, "si-a adus aminte" ca nemtii trebuiau, spune el, sa prezinte o lista cu subcontractorii pentru lucrarea care facuse obiectul licitatiei.
C