Desi liderii tuturor partidelor isi dau cu parerea despre cum ar trebui sa arate un guvern mai suplu si mai vivace, noul look al Executivului se lasa asteptat. Motivul este simplu: un nou Cabinet Tariceanu, format de PNL, PD si UDMR, nu are suficiente voturi sa treaca de Parlament.
Premierul Calin Popescu Tariceanu ameninta de cateva saptamani cu restructurarea Guvernului. Toate formulele vehiculate pana acum, fie cea a unui guvern cu 14-15 ministere, fie cu 17 ministere, sunt doar ipoteze de lucru. Fomula finala a guvernului restructurat intarzie sa apara si motivul este simplu: un nou Cabinet Tariceanu nu dispune de suficiente voturi pentru a putea fi investit de Parlament. Indiferent de formula de restructurare pentru care ar opta, premierul trebuie sa-si prezinte noul Cabinet in Parlament. Potrivit Legii de organizare si functionare a Guvernului, chiar si varianta minimala a restructurarii, adica doar eliminarea ministrilor delegati, are nevoie de un vot in Parlament. Legea prevede ca ministrii delegati sunt "prevazuti in lista Guvernului prezentata Parlamentului pentru vot de incredere". In consecinta, si desfiintarea acestor posturi trebuie validata tot de Parlament.
PNL+PD+UDMR. Daca Executivul ramane cu aceleasi partide in componenta, voturile pe care le intrunesc parlamentarii celor trei partide nu ating majoritatea necesara validarii. In Senat, Alianta PNL-PD are 42 de parlamentari, iar UDMR zece. Opozitia PSD-PC-PRM are in total 72 de parlamentari. Cei 13 independeti sunt in majoritate liberali demisionari, asa ca premierul Tariceanu nu prea poate conta pe sprijinul lor. In Camera Deputatilor, PNL are 51 de voturi, PD 50, iar UDMR 22. La voturile partidelor la putere se mai pot adauga si voturile deputatilor minoritatilor, care voteaza in general in favoarea Executivului. In total, 141 de voturi. Opozitia PSD-PC-PRM are 156 de deputati, iar 33