Se apropie primavara si odata cu ea urgenta slabitului. Daca va numarati printre cei ce vor sa porneasca in lupta cu kilogramele, urmati-ne sfatul: "Miscati-va!". . Dietele de slabit nedublate de sport sunt sortite esecului.
Statul pe scaun nu arde calorii
In mintea multor supraponderali se afla adanc inradacinata o eroare. Dieta corecta, cred ei, ar fi singura cale spre greutatea ideala. Asa ajung sa mestece saptamani la rand kilograme de ananas, sa bea otet de mere ori sa-si injumatateasca de pe o zi pe alta cantitatea de alimente inghitite la o masa.Daca reusesc intr-adevar sa slabeasca, in majoritatea cazurilor succesul nu este de durata: dupa cateva luni, depozitele de grasime refacute le deformeaza iarasi silueta, iar cantarul le pune in fata cruda realitate. Frustrati, ei se lanseaza in urmatoarea tentativa, de asta data cu cartofi sau orez - pana cand esueaza din nou.
Insuccesul este programat din start, intrucat din aceasta ecuatie lipseste elementul hotarator: miscarea. In numeroasele diete-fulger ce promit rezultate obtinute usor, sportul nu joaca nici un rol. Multor supraponderali le lipseste una din premisele decisive ale reusitei: constiinta faptului ca trebuie sa devina activi, sa intreprinda ei insisi ceva, pentru a schimba situatia. Iar aceasta inseamna: sa-si ia inima in dinti si sa faca sport, fiindca asteptarea pasiva (statul pe scaun) nu arde calorii.
Consecintele inertiei se reflecta in cifrele comunicate de Organizatia Mondiala a Sanatatii: circa 55% dintre femeile europene si 68% dintre barbati sunt prea grasi. Statistica pune in evidenta si un alt aspect, acela ca problema se agraveaza odata cu varsta. Astfel, dintre femeile trecute de 40 de ani, 68% depasesc greutatea normala, in vreme ce ponderea urca pana la 80% la barbatii apartinand aceleiasi categorii de varsta.
Remodelarea corpului
nu s