Iranul a testat cu succes prima sa racheta in spatiu, a anuntat duminica televiziunea de stat de la Teheran. Racheta a atins altitudinea de 150 de kilometri si a revenit la sol cu ajutorul unei parasute, oficialii iranieni precizand ca testul a fost efectuat doar in scopuri stiintifice. Anuntul intervine pe fondul tensiunilor internationale provocate de programul nuclear iranian.
Teheranul a refuzat sa isi suspende programul de imbogatire a uraniului, in pofida unei rezolutii a Consiliului de Securitate al ONU, care a impus santiuni limitate impotriva programelor nucleare si balistice ale Iranului, relateaza AFP.
"Prima racheta spatiala a fost lansata cu succes in spatiu", a afirmat televiziunea publica.
"Aceasta racheta transporta la bord materiale de cercetare fabricate de Ministerele Apararii si Stiintelor", a declarat Mohsen Bahrami, seful centrului de cercetare aerospatiala.
"Toate testele au fost desfasurate in unitatile industriale ale tarii, cu respectarea normelor internationale. Iar asamblarea rachetei a fost realizata de experti ai Centrului de cercetare aerospatiala si ai Centrului de inginerie ai Ministerului Agriculturii", a adaugat oficialul.
Ali Akbar Golrou, director adjunct al Centrului de cercetare aerospatiala iraniana a declarat agentiei FARS, citata de Reuters, ca racheta nu s-a plasat pe orbita, ci s-a ridicat pana la altitudinea de 150 de kilometri in atmosfera, apoi a cazut la sol.
Acest tip de rachete sunt folosite adesea pentru a evalua conditiile atmosferice la altitudini de 45-160 de kilometri deasupra Pamantului, adica altitudinea maxima la care ajung baloanele meteorologice si cea minima a satelitilor de pe orbita.
Statele Unite si cativa dintre aliatii sai cred ca Teheranul cauta sa dezvolte arme de distrugere in masa. In schimb, oficialii iranieni spun a