Comunitatea Moldovenilor din Romania (CMR) nu este infiintata legal, sustine Parchetul din Iasi explicand ca in Romania nu este recunoscuta oficial etnia moldoveneasca.
Interesul pentru aceasta organizatie neguvernamentala a fost starnit de un interviu pe care presedintele Republicii Moldova l-a acordat agentiei de stat Moldpres dupa ce i-a primit pe reprezentantii comunitatii: "Moldova, de la Carpati la Marea Neagra, este istoria noastra. Nu trebuie sa folosim memoria istorica pentru inaintarea unor pretentii teritoriale", Romania este "intoleranta cu minoritatea etnica a celor 10 milioane de moldoveni", "putem regreta ca Moldova a fost candva divizata, ca majoritatea moldovenilor au ramas de partea cealalta a Prutului". Deputatul moldovean crestin-democrat Vlad Cubreacov, citat de saptamanalul Timpul, care apare la Chisinau, apreciaza intamplarile de la Chisinau drept "o replica ruseasca la extinderea europeana", in conditiile in care "a fost scoasa de la naftalina ideea moldovenismului antiromanesc".
Desi Parchetul sustine ca decizia de infiintare a Comunitatii Moldovenilor din Romania este nelegala, totusi termenul de recurs a fost depasit, intrucat instanta nu a comunicat in timp util actele necesare pentru ca Parchetul sa poata verifica legalitatea constituirii CMR. Comunitatea a fost inregistrata de catre Judecatoria Iasi luna trecuta, la cererea unui elev socialist. Purtatoarea de cuvant a Parchetului Iasi, Stefania Zaharia, a declarat potrivit Mediafax ca "Parchetul a apreciat ca anumite prevederi ale statutului CMR si ale actului constitutiv al asociatiei incalca ordinea de drept , conform articolului 40 din Constitutie".
Comunitatea a fost infiintata, potrivit saptamanalului Timpul, de "un neocomunist de 20 de ani, un ziarist cu faima de santajist si un consilier local, proprietar de SRL". Sub titlul "‘Moldovenii din Romania au descins la