Friso Roscam Abbing
Pana la 31 martie, Comisia Europeana asteapta de la Romania primul raport privind progresele inregistrate in justitie. In cazul in care Romania nu indeplineste cele patru obiective mentionate in decizia adoptata la 13 decembrie 2006, Comisia poate aplica masuri de salvgardare.
Purtatorul de cuvant al CE, Friso Roscam Abbing, spune ca „vom urmari in mod special cele patru obiective reglementate foarte clar si vom intocmi pana in iunie un raport. Atunci vom comenta... nu despre nume sau despre evenimentele politice interne ale Romaniei, ci despre fapte”.
Ce obiective si-a asumat Guvernul
In baza deciziei CE din 13 decembrie 2006 care stabileste un mecanism de cooperare si verificare a progreselor Romaniei in privinta obiectivelor vizand reforma judiciara si lupta impotriva coruptiei, raportul va fi prezentat de Romania in fiecare in an pana in data de 31 martie, timp de 3 ani de la data intrarii in vigoare a Tratatului de Aderare la Uniunea Europeana - 1 ianuarie 2007.
Pe baza acestui raport cu putere juridica si a constatarilor facute de Comisie, articolul 2 din aceeasi decizie a CE prevede ca Executivul de la Bruxelles va comunica Parlamentului si Consiliului in prima parte a lunii iunie propriile constatari. Comisia se obliga sa raporteze cel putin o data la sase luni si ori de cate ori este nevoie despre situatia din sistemul judiciar romanesc.
In cazul in care Romania nu indeplineste cele patru obiective mentionate in decizia adoptata la 13 decembrie 2006, atunci Comisia poate aplica masuri de salvgardare pe baza art. 37 si 38 din Tratatul de Aderare.
Printre aceste masuri se numara inclusiv posibilitatea ca statele membre sa nu recunoasca si execute sentintele judecatoresti si mandatele de arestare (emise pentru cetateni europeni, n. red).
Este vorba de asa numit