Conferinta organizata de Mediafax se dorea a fi o intalnire in care principalii actori din industria alimentara sa discute despre standardele europene pentru acest domeniu. Aceasta s-a transformat intr-o continuare a disputei intre ANSVSA si Patronate.
Monopolul asupra discutiei a fost castigat repede de Marian Avram, presedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si Siguranta Alimentelor (ANSVSA), si reprezentantii patronatelor din industria alimentara. Punctul fierbinte a fost Ordinul 100, prin care li se cere sa plateasca operatorilor din domeniu controlul facut la firmele lor. Aurel Popescu, presedintele Rompan, Sorin Minea, presedintele Romalimenta, si Mihai Dumi-triu, presedintele Patronatului crescatorilor de ovine, au facut front comun si au incercat sa il convinga pe Avram sa renunte la Ordinul 100. Acesta a tinut sa explice audientei ca ANSVSA a facut o treaba foarte buna in ultimul timp, reusind sa identifice si sa inchida acele unitati alimentare ce nu corespund normelor Uniunii Europene, explicand ca "rezultatele noastre sunt mult mai bune decat cele obtinute in Bulgaria, Ungaria sau Polonia".
DISENSIUNI. Aurel Popescu a tinut insa sa precizeze ca industria alimentara din Romania reprezinta printre ultimele preocupari ale autoritatilor. "La noi nu s-a dat importanta industriei alimentare. Aceasta poate aduce un aport extraordinar, dar in Ministerul Agriculturii nu mai exista nici macar un serviciu care sa se ocupe de industria alimentara", a spus acesta. De aceea poate exista si acest conflict intre autoritati si patronatele din industria alimentara. Mai mult, Mihai Dumitriu spune ca "legislatia UE nu este draconica sau nefericita, rau este faptul ca este insotita de un pachet legislativ romanesc care incurca lucrurile, care lasa loc de dat cu capul". Toate problemele ridicate s-au axat in jurul Ordinului 100, pe care patronatele il ce