Deputatii nu sunt de acord cu accesul procurorilor la sistemele electronice in cazul cercetarilor privind persoanele suspectate de comiterea de infractiuni. Ei au respins marti ordonanta de urgenta care sporea atributiile Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminaliatte Organizata si Terorism (DIICOT).
Deputatii PNL, PSD, PRM si PC au votat pentru adoptarea proiectului de respingere a Ordonantei DIICOT.
Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, marti, cu 178 de voturi pentru si 54 de voturi impotriva, Legea de respingere a Ordonantei DIICOT. Proiectul va fi trimis Senatului, care este Camera decizionala in acest caz.
Plenul Camerei Deputatilor a aprobat, in 13 februarie, propunerea legislativa initiata de deputatul PRM Lucian Bolcas privind suspendarea aplicarii Ordonantei DIICOT.
Presa si societatea civila au criticat ordonanta, considerand ca aceasta, in loc sa inlature textele care permit comiterea unor abuzuri din partea anchetatorilor, le confera chiar mai multa putere.
Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a explicat in cadrul discutiei cu cititorii HotNews.ro de luni seara ca "nici procurorii DIICOT si nici alti procurori nu pot intercepta si asculta telefoanele si nici citi emailurile fara autorizatie de la judecator. S-au spus multe minciuni despre Ordonanta din decembrie 2006".
"Ce pot face procurorii si puteau si inainte de decembrie 2006 este sa solicite informatii despre existenta sau inexistenta unei corespondente electronice intre A si B, fara a vedea continutul acestei corespondente, pentru care, repet, trebuie autorizatie de la judecator", a mai spus Macovei.
Reactii la respingerea ordonantei DIICOT
Deputatul PD, Ioan Oltean a declarat, ca “democratii raman fermi pe pozitie si vor contesta la Curtea Constitutionala aceasta initiativa... am pierdut o bata