Primarii, viceprimarii si secretarii administratiilor locale din judetul Constanta au fost instruiti cu privire la atributiile ce le revin pentru pregatirea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European. Conducerea Prefecturii Constanta a demarat operatiunile legate de acest eveniment. Danut Culetu a emis, deja, ordinul privind infiintarea comisiei ce se va ocupa de tot ce inseamna, din punct de vedere tehnic, alegerile europarlamentare. In aceasta structura au fost cooptati directorii institutiilor care au legatura cu organizarea si desfasurarea alegerilor. Ca sa puna punct oricaror speculatii, prefectul le-a spus primarilor ca scrutinul se va desfasura pe 13 mai si nu va exista nici o amanare.
Multi dintre primarii prezenti in sala au acumulat deja experienta in ce priveste organizarea alegerilor, pe parcursul mai multor mandate. Dar, ca de fiecare data in astfel de momente, autoritatile judetene trebuie sa isi faca datoria cum scrie la carte. Date fiind circumstantele, adica primele alegeri pentru Parlamentul European dupa aderare, este de asteptat ca observatori din tarile membre sa doreasca sa vada, la fata locului, modul in care romanii isi exprima votul, adica trebuie sa se simta spiritul european.
Prefectul a risipit orice indoiala cu privire la cheltuielile legate de organizare. Ministerul Administratiei si Internelor deconteaza tot. Primarilor li s-a sugerat, insa, sa inventarieze recuzita de la alegerile trecute - cabine de vot si urne - pentru a mai economisi niste bani.
La curent cu prevederile legale
Unul dintre primele lucruri cu care trebuie sa se puna la curent primarii si functionarii din administratiile locale este legislatia. Legea 33 din 2007 reglementeaza clar tot ce tine de organizarea si desfasurarea acestui tip de alegeri ce va intra in obisnuinta romanilor deveniti, de la inceputul anului, cetateni