Veche de aproape un an, Asociatia „Business Group Turda” (pe care in continuare o vom numi ABGT) s-a intalnit vinerea trecuta cu prima iesire oficiala in public. Dar si cu public - format in majoritate din oameni de afaceri si reprezentanti ai mass-media locale.
Astfel, oameni imbracati elegant si cu conturi frumoase in banci, s-au intalnit sa constate impreuna intr-un cadru oficial ca situatia nu e roz.
Marea problema
a fost semnalata de insusi reprezentantul ABGT, Marius Sarmasan.
Dupa ce a sustinut ca Asociatia e deschisa spre asimilarea de noi membri si dupa ce a apreciat pozitiv prezenta presei recunoscand in aceasta elementul cheie al popularizarii ABGT, Sarmasan a tras si semnalul de alarma: lipsa fortei de munca la nivel local si apetenta acesteia pentru castigurile oferite de economiile (subterane sau nu - n.r.) din vest.
Nici exemplele concrete, motivatiile sau efectele imediate nu au lipsit din discursul de inceput al reprezentantului ABGT: in domeniul textilelor muncitorii au fost inlocuiti cu roboti sau muncitori din Asia, se investeste in studii si viitorul muncitor nu-si gaseste loc de munca in tara, antreprenorii raman fara personal, motivul migratiei e unul pecuniar, avand in vedere ca salariul in Romania
reprezinta 50% din salariul oferit in Polonia, 45% din cel din Italia si 20% din cel oferit in Germania. E mai mult decat clar: trebuie stopata migrarea fortei de munca.
Celelalte probleme,
initiatoare sau rezultante ale „marii probleme”, au fost expuse pe rand de parte din cei prezenti. De pe postul de conducator al unei institutii de invatamant, Vasile Miclaus a observat ca parintii prefera sa-si indrume copiii spre meserii usoare, care suna bine.
Mai mult, Miclaus recunoaste ca in invatamant s-a gandit si cu sufletul, intentia fiind de a nu disponibiliza cadre didact