Seful statului este nemultumit ca Parlamentul nu trateaza cu prioritate propunerea sa privind organizarea referendumului pentru votul uninominal, desi Constitutia, spune el, ar prevede acest regim privind mesajele sale. Presedintele Traian Basescu i-a chemat ieri la Cotroceni pe reprezentantii societatii civile pentru a-i consulta din nou in privinta introducerii votului uninominal, dupa ce o runda similara de discutii a avut loc in octombrie 2005. Intalnirea, la care a refuzat sa participe Renate Weber, fostul consilier prezidential pe probleme juridice, in prezent reintoarsa la Fundatia pentru o Societate Deschisa, a fost prilejul pentru seful statului sa-si exprime din nou nemultumirea fata de Parlament. "Aici nu mai e o chestiune de respectare a prevederilor Constitutiei, ca mesajele presedintelui se analizeaza cu prioritate, ci e o chestiune de respect a Parlamentului pentru electorat. Se pare insa ca Parlamentul se pozitioneaza cateodata deasupra legii si Constitutiei", a declarat Traian Basescu. Constitutia nu prevede insa acest regim prioritar. O astfel de reglementare exista doar in Regulamentul sedintelor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului, care arata ca mesajele si solicitarile formulate de presedinte in exercitarea atributiilor sale se inscriu cu prioritate pe ordinea de zi a acestor sedinte sau, dupa caz, la data solicitata.
Traian Basescu a mai aratat ca ii e "greu" sa spuna de unde a aparut conflictul dintre el si Parlament si a admis, pentru prima data, ca Romania trece printr-o "criza, dar fara criza". Adica mai mult o criza de comunicare, intrucat institutiile statului functioneaza.
"APOSTOLAT". Introducerea votului uninominal nu este "solutia minune" si nu va reforma clasa politica incepand cu alegerile viitoare, insa va constitui o baza pentru acest lucru, a spus Traian Basescu. El a consultat ONG-urile invitate asupra sistemu