Banca Nationala continua sa lase o cantitate excedentara de lei in piata monetara, in efortul sau de a limita evolutia apreciativa a monedei nationale, care determina o majorare a deficitului comercial si a consumului, care ar putea avea efecte asupra inflatiei.
Asa s-a intamplat si ieri, cand la licitatia saptamanala de depozite cu scadenta la o luna, BNR a atras doar 25%, adica 2 miliarde lei, din ofertele totale ale bancilor comerciale, fata de 3 miliarde, in urma cu doua saptamani. Dobanda cu care au fost remunerate depozitele a fost de 8%. Ramane de vazut ce se va intampla saptamana viitoare la licitatia de certificate de depozit cu scadenta la trei luni, avand in vedere ca luna aceasta dobanda medie cu care au fost remunerate certificatele atrase a fost de 6,93%, valoare mai ridicata cu circa un punct procentual comparativ cu ultima emisiune de titluri de stat, in valoare de 100 milioane lei, cu scadenta la sase luni, plasata luna aceasta de Finante.
Cu toate acestea, dobanzile overnight nu au mai cunoscut o scadere, ca in situatiile similare din aceasta luna, ele urcand ieri de la 4,50 - 6,20 la 7 - 8%, datorita faptului ca am intrat intr-o noua perioada in care bancile comerciale isi formeaza rezervele minime obligatorii.
Revenind la masura luata de BNR de reducere a dobanzii, trebuie observat ca reactiile pietei au fost impartite, datorita surprizei legate de marimea cu care aceasta a fost taiata. „Autoritatile de reglementare nu fac destul ca sa combata inflatia si sunt prea preocupate de intarirea leului", relata Reuters, sintetizand opinia mai multor analisti. Ramane de vazut ce se va intampla cu inflatia pana la finalul lunii viitoare, cand va avea loc o noua intalnire a C.A. a BNR. De altfel, guvernatorul bancii centrale afirma ca opiniile membrilor C.A. au fost impartite, iar dezbaterile „au fost aprinse". Probabil ca in 26 martie dob