Furnizorii de materiale sanitare intentioneaza sa apeleze la Justitie pentru a-si recupera datoriile de la spitale. Pentru acest "experiment" a fost ales Spitalul Judetean Mures, aflat in topul unitatilor spitalicesti cu datorii neachitate.
Mihnea Ion Grecu, presedintele Asociatiei Furnizorilor de Produse si Servicii Medicale din Romania, a declarat ca, in prezent, toate companiile participa la o colecta informationala privind cuantumul datoriilor. De asemenea, firmele pregatesc calea administrativa pentru a da in judecata Spitalul Judetean Mures. Acum doua saptamani asociatia a inceput un proiect-pilot prin care toti membrii sa dea in judecata in bloc aceasta unitate sanitara. "Prin acest demers dorim plata integrala a datoriilor, si nu esalonarea lor", a spus Mihnea I. Grecu. In urma intalnirii de la sfarsitul anului 2006 intre furnizorii de produse medicale si ministrul Sanatatii, s-a ajuns la intelegerea achitarii platii restantelor acumulate in 2004-2005, urmand ca facturile neonorate din 2006 sa fie achitate in 2007. "La nivelul noiembrie-decembrie anul trecut, aveam de incasat o datorie de aproximativ 1.000 de miliarde de lei pentru produse medicale. Aceasta suma reprezenta arieratele din 2004, 2005 inclusiv 2006 (n.r. - facturi cu termen de plata de peste 60 de zile). La aceasta ora, putem spune ca mai avem de incasat in jur de 550-600 de miliarde de lei, restul fiind platite. Cea mai mare parte o reprezinta datoriile din 2005-2006. Pe masura ce se intarzie, se acumuleaza noi datorii", a explicat Mihnea Ion Grecu.
Printre marii datornici la plata produselor sanitare se afla Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Municipal Slatina, Spitalul Judetean Arges, Spitalul "Luis Turcanu" din Timisoara.
Restante mult mai mari
Datoriile din sistem ar putea fi insa mai mari, din moment ce ministrul Sanatatii a declarat ca exista restante