Singura solutie a autoritatilor pentru criza de la "Tractorul" Brasov este intrarea in procesul de lichidare voluntara si vanzarea activelor negrevate de datorii. Activele reevaluate la zi cu terenuri, cu cladiri si utilaje costa in jur de 200 de milioane de euro, iar datoriile societatii sunt de aproximativ 800 de milioane de euro
Presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, Teodor Atanasiu, afirma ca pentru "Tractorul" nu mai exista nici o posibilitate de privatizare deoarece activele reevaluate la zi cu terenuri, cu cladiri si utilaje costa in jur de 200 de milioane de euro, iar datoriile societatii sunt de aproximativ 800 de milioane de euro. Cei mai mari creditori ai uzinei sunt Electrica, Distrigaz Nord, bancile si salariatii.
Saptamana trecuta a fost numit in AGA un administrator unic, care urmeaza sa fie inscris in cateva zile in Registrul Actionarilor, ne-au declarat ieri reprezentantii Directiei de Marketing din cadrul AVAS. Pana atunci, conducerea este asigurata de ceilalti directori in functie ai societatii.
Uzina "Tractorul" Brasov a devenit o sursa de imbogatire rapida a parlamentarilor locali, dar si a afaceristilor protejati de partide politice, de fiecare data cand au ajuns la guvernare. Astfel au avut loc hotii de mii de miliarde de lei, cu binecuvantarea conducerii uzinei si pentru prosperitatea unor sereleuri-capusa.
Sa luam doar un singur exemplu. In decembrie ‘99, conducerea a hotarat casarea unor cantitati imense de piese si subansambluri, aflate in depozitele uzinei, sub pretext ca acestea ar fi fost "depreciate, inutilizabile sau cu grad mare de uzura fizica si morala". Dar, dupa cum a stabilit un control al Garzii Financiare, in majoritatea lor piesele si subansamblurile in cauza erau in perfecta stare de functionare, multe chiar nou-noute. Bineinteles, tot acest "fier vechi" nu a fost vandut oricui