(Foto: )
In noiembrie anul trecut, Consiliul Local Timisoara a luat hotararea sa amendeze cu o suma intre 200 si 400 de lei „amplasarea batatoarelor de covoare in jurul imobilelor de locuit si intinderea rufelor spalate la uscat in balcoanele deschise, sau in jurul blocurilor de locuinte si al gospodariilor individuale.“ Decizia a facut inconjurul tarii si atunci multi au spus ca, de fapt,
normele europene impun o asemenea conduita. Nu am gasit textul legii respective, daca el exista, dar cert este ca in tarile occidentale este interzis sa inchizi balconul, sa intinzi rufe sau chiar sa pui un bec fara acordul arhitectului.
Daca mergi la pas in Craiova si ai curajul sa ridici ochii pe blocuri in sus, trebuie sa treci de doua socuri. Primul este legat de bucatile de fatada racaite si desprinse din cladire, murdaria si vopseaua cojita dintre ferestre. Al doilea este, invariabil, ciocnirea vizuala de sosete, prosoape, lenjerie, bluzoane, blugi, cearceafuri care atarna dizgratios inauntru sau peste buza balcoanelor.
"Si unde sa le punem, mama, daca nu pe balcon? In uscatorie nu au loc rufele la toti din bloc. Intelegeti-ne si pe noi“, spune tanti Ionica, o craioveanca mirata in fata ideii ca ar putea sa plateasca amenda pentru rufele puse la uscat.
"Este o hotarare europeana", crede consilierul liberal Emilian Stefarta despre interzicerea atarnarii rufelor in balcoane si in afara lor. Ca arhitect, Stefarta este pe deplin constient de inesteticul hainelor puse pe sarma, care impodobesc blocurile din Craiova ca o ghirlanda nereusita.
"Deocamdata nu a venit nimeni cu o initiativa asemanatoare celei din Timisoara, dar cred ca daca am hotari acest lucru in Consiliul Local, nu va face rau nimanui. Mai ales ca in prezent exista pe piata uscatoare de rufe“, cons