Toti cei care am trait anii comunismului atotputernic ne amintim cu groaza de orele pierdute la cozile interminabile formate in fata diverselor ghisee. Pana si alimentele au ajuns sa se vanda prin astfel de "orificii". Pentru ca nu puteai vedea marfa, a aparut in limbajul popular celebra intrebare: "Ce se da?", chiar daca nu era vorba de impartirea de ajutoare, ci de comert.
Cozile la ajutoare au aparut dupa Decembrie 1989, dar majoritatea banatenilor sperau ca vor fi ultimele pe care le vedeau. Si intr-adevar, numarul si dimensiunea lor s-au redus treptat, dand sperante intemeiate celor care trageau nadejde ca dupa mult-asteptata acceptare in civilizatoarea familie europeana ele vor disparea complet.
Ei bine, lucrurile s-au petrecut exact pe dos. Cozile nu numai ca n-au disparut, dar au cunoscut o revenire in forta. Aproape orice institutie publica s-a "garnisit" cu niste imbulzeli de toata frumusetea. Daca la Primaria timisoreana politistii comunitari sunt foarte zelosi in a pastra ordinea printre cetatenii care vin sa-si plateasca tot mai numeroasele taxe si impozite, la Trezorerie, Evidenta Populatiei, Pasapoarte sau permise de conducere coada se organizeaza pe cale naturala.
Noul Cod Rutier a mai generat un motiv de inghesuiala. Numeroasele suspendari de permise, obligativitatea sustinerii unei examinari teoretice, dar mai ales chestionarele abracadabrante formulate de sefii Politiei Rutiere ii obliga pe zeci si zeci de timiseni sa dea cateva zile la rand din coate pentru a prinde un loc in sala de examinare.
Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate a intrat si ea in topul "formatorilor" de cozi cu celebrele carduri europene, dar in special cu declaratiile pe care trebuie sa le depuna pana in data de 25 a fiecarei luni toti angajatorii. Scenele cu nervi si imbranceli ar putea continua cu Inspectia Muncii, dar si cu alte numeroase institutii. @