foto: Cotidianul
Romanii plecati de zeci de ani la munca in strainatate aleg sa se intoarca in tara, in ultimul an, pentru ca Romania le poate oferi acum, pe linga o familie si prieteni, pozitii de top intr-o piata atractiva.
Au plecat din Romania pentru a cistiga mai multi bani sau pentru a se specializa in domenii inca nedescoperite la noi in tara. Au in spate ani de experienta profesionala pe piete occidentale, in companii cu o cultura organizationala foarte bine pusa la punct. Acum, o parte dintre ei iau calea inapoi spre tara natala.
Procesul invers al brain-drain-ului dinspre Vest spre Est este vizibil abia din ultimul an.
Primul exemplu de notorietate a fost Liliana Solomon: a lucrat in Europa in sectorul telecomunicatiilor, unde a ajuns director financiar. In Romania, Vodafone a promovat-o la director pe tara. Cel mai recent exemplu este Cristian Gavrilescu, arhitect de zgirie-nori, care se intoarce pentru ca ar vrea sa isi deschida propria afacere.
Specialistii in resurse umane numesc acest nou fenomen „repatrierea specialistilor romani“ si au observat si un profil al protagonistilor. Acestia sint plecati de ani buni in strainatate, vor sa evolueze in cariera pe posturi inalte in Romania, unde le e mai simplu si unde piata devenita atractiva face posibila chiar deschiderea unei afaceri proprii.
Criza de competente
Cei mai multi dintre romanii care au contactat telefonic, sau trimitind un CV, companiile romanesti de recrutare sint persoane „trecute de o anumita virsta, care au o experienta de munca de citiva ani in afara, care nu au o familie acolo sau nu au prins radacini in tara in care au muncit“, explica Ana Maria Hortopan, Senior HR la firma de recrutare Adecco.
Ea spune ca emigrantii romani „vin cu o specializare obtinuta in afara care este mult mai apreciata aici“, cunosc