"Apel pentru integrarea activa a somerilor pe piata muncii" este titlul unui proiect finantat de UE prin programul PHARE. Adica nerambursabil. Costul total al acestuia a fost de 69.261 euro si a fost derulat de Fundatia Parada/Apel-Serviciu de Formare-Integrare Profesionala. Ieri, reprezentantii ONG-ului au prezentat bilantul acestei actiuni care s-a derulat in perioada martie 2006-februarie 2007. APEL a oferit servicii de consiliere profesionale unui numar de 183 someri din Bucuresti-Ilfov, iar rezultatul medierii a fost paradoxal – doar 36 de persoane au fost angajate.
Un paradox pentru ca piata muncii din Capitala este deosebit de generoasa, fiind relativ usor sa gasesti o slujba fara pretentii. Saptamanal sunt disponibile peste 1.600 locuri de munca, transmise doar de Agentia Municipala pentru Ocuparea Fortei de Munca. Din pacate, nici coordonatorul proiectului, Irina Bejan, nici vicepresedintele Fundatiei Parada nu ne-au putut oferi date concrete privind structura celor 183 de someri – calificare, varsta, provenienta, motivand ca acestea vor putea fi transmise abia peste cateva saptamani. De lista somerilor si datele de contact nici nu poate fi vorba, intrucat "datele sunt confidentiale". Nu se stie nici cati someri din Bucuresti au fost mediati si cati din judetul Ilfov. APEL a oferit servicii de consiliere profesionala unui numar de 183 de someri, din care 150 au primit servicii de mediere pentru ocuparea fortei de munca. Dar de ce nu s-a reusit angajarea acestora, desi au fost cheltuiti, pentru fiecare, O MIE DE EURO, dupa cum a afirmat vicepresedintele Alosio?
Tinerii prefera munca la negru
"Situatia cea mai des intalnita a fost aceea ca unii dintre angajatori - in general firmele mari - au locatia in zonele marginase ale Bucurestiului. Astfel ca, desi oferta de locuri de munca a fost destul de generoasa, tinerii au refuzat-o. Ei