Explicatia e simpla: Alro cosuma o cantitate mare de energie, pe care a incercat sa o ia direct de la Hidroelectrica, pentru consumul propriu, nu pentru a o revinde, ca majoritatea traderilor. Pe vremea lui Dan Ioan Popescu n-a putut si nici mult timp dupa aceea. Energy Holding era la mijloc.
Abia in octombrie 2005, Energy Holding anunta ca nu va mai alimenta Alro cu energie, aceasta din urma obtinand acces direct la Hidroelectrica.
Piata comertului cu energie s-a liberalizat integral catre consumatorii industriali, ca urmare a cerintelor UE. Exista si OPCOM (Operatorul pietei de energie electrica, o bursa in care producatorii se intalnesc cu traderii. Acestia din urma liciteaza pentru energie cat mai ieftina, pentru a o da mai departe catre consumatorii finali.
OPCOM a fost creata pentru a se evita negocierile directe, care au dus la contracte dezavantajoase pentru producatorul de energie (uneori de-a dreptul sub costuri), preturi care aduceau insa profituri bunicele intermediarului.
Cote de piata
Ministrul Economiei si Comertului, liberalul Varujan Vosganian, a facut de curand publice cotele de piata ocupate in primele luni ale anului trecut de traderii de energie.
[V. cote de piata si actionariat]Printre asociatii/actionarii acestora se regasesc nume de oameni de afaceri cunoscuti, ale caror relatii cu politicul sunt doar pentru cei mai slabi la vedere.
Interviu
L-am intrebat pe Catalin Dimofte, bun cunoscator al domeniului energetic, care este talcul jocurilor din energie. Interviul a fost realizat in urma cu cinci luni, cand ieseau primele dezvaluiri ceva mai concrete cu privire la „baietii destepti din energie”.
Pe atunci Berceanu a fost varful de lance al acuzelor la adresa „smecherilor care faceau profituri de milioane de euro intr-o singura zi”. [Vezi interviul cu Catalin