Vulcanul Stromboli
Stare de alerta in sudul Italiei, dupa ce un vulcan din Insula Stromboli a inceput sa erupa. Protectia civila a anuntat, marti, "o crestere importanta" a activitatii vulcanului si a decis sa activeze preventiv planul de alerta, dupa formarea a doua noi falii prin care lava a iesit la suprafata, transmite AFP.
Vulcanul Stromboli, unul dintre cei mai activi din Europa, a facut obiectul unei monitorizari atente in ultimele zile, dupa ce specialistii au constatat o crestere a parametrilor activitatii acestuia. Ultima eruptie de proportii a vulcanului a avut loc in 2002.
Revarsarile de lava si zgura de atunci au provocat un tsunami de zece metri, care a produs pagube insemnate satelor din partea de nord a insulei.
Peste 700 de locuitori ai insulei, care are o suprafata de 12 kilometri patrati, au fost sfatuiti de autoritati sa evite zona de coasta, fiind posibila formarea unui val urias, dupa ce lava a ajuns deja in mare.
Vulcanul Stromboli, cu o inaltime de peste 2.000 de metri, este activ de mai bine de doua milenii, dar majoritatea eruptiilor sale sunt explozii mici de bucati de lava, zgura si cenusa.
In ultimele doua saptamani, alti doi vulcani din Columbia si din Kamchatka au devenit activi. Vulcanul Nevado del Huila, situat la aproape trei sute de kilometri sud-vest de capitala columbiana Bogota, a provocat multa panica printre localnicii din zona dupa ce acesta a inceput sa arunce lava si fum. Autoritatile au decretat srare de alerta.
In 1985, eruptia vulcanului Nevado del Ruiz a sters practic de pe fata pamantului orasul Armero si a ucis peste 25.000 de oameni intr-o singura noapte. Vulcanul Stromboli
Stare de alerta in sudul Italiei, dupa ce un vulcan din Insula Stromboli a inceput sa erupa. Protectia civila a anuntat, marti, "o crestere importanta" a activitatii vulcan