Camera de Comert Romano-Americana (AMCHAM) a propus recent revenirea la un sistem de impozitare progresiva, care sa porneasca de la respectarea principiului echitatii sociale.
Acest principiu, care functioneaza in toata Europa, are ca scop central redistribuirea echitabila a veniturilor si reducerea discrepantelor sociale. In aceste conditii, sarcina fiscala este impartita in mod diferit intre cei cu venituri mari, care contribuie astfel cu sume mai mari la bugetul statului, ti cetatenii cu venituri mici.
Introducerea cotei unice in urma cu doi ani a contribuit in mod evident la polarizarea societatii romanesti. Cota unica e responsabila pentru diminuarea veniturilor bugetare cu un miliard de euro anual. Aceste venituri lispesc astazi din bugetul Sanatatii, al Educatei sau al protectiei sociale. Statistica ne arata modul in care a fost distribuita "bunastarea" in urma aplicarii cotei unice: 53% dintre salariati (2,5 mil. oameni) au primit in plus mai putin de 1 euro lunar; 32% au primit 5 euro lunar si numai 3% din salariati (circa 160.000) au primit peste 220 de euro lunar. In aceste conditii, 4 mil. oameni (85% din total) au primit doar 18% din suma ramasa la dispozitia lor prin introducerea cotei unice, in vreme ce 15% dintre salariati au primit peste 82% din cele 700 de milioane ramase in afara bugetului. De aici si efectul polarizator al introducerii acestei masuri fiscale. Mentinerea cotei unice va polariza in continuare veniturile romanilor.
Polarizarea este atat o consecinta a nerespectarii principiului echitatii sociale, cat si rezultatul nefericit al politicilor publice promovate de guvernarea actuala. Un exemplu relevant in acest sens este politica din sistemul educational. In mediul rural, doar 1% dintre copii pot accede catre invatamantul superior. Astazi, statul nu incurajeaza pregatirea superioara a copiilor care provin din famili