Disputele legate de condamnarea la moarte in 1946 a lui Wass Albert sub acuzatia savarsirii unor crime de razboi sunt departe de a se fi incheiat. Avocatul targumuresean Kincses Elod, care a fost angajat de urmasii lui Wass Albert sa ceara in instanta revizuirea hotararii de condamnare la moarte a acestuia, acuza institutiile Statului Roman ca tergiverseaza solutionarea spetei.
"Au trecut patru luni de la initierea procedurii de revizuire, iar Parchetul de pe langa Tribunalul Cluj este obstructionat de detinatorul dosarului", a declarat Kincses Elod. Potrivit acestuia, a durat doua luni pana cand Tribunalul Militar Cluj sa raspunda ca dosarul de condamnare a lui Wass Albert nu se afla in arhivele sale, ci la CNSAS.
"CNSAS a comunicat ca nu trimite dosarul la Parchet si a invitat procuroarea care se ocupa de caz sa studieze acolo dosarul. Sper sa nu mai dureze inca doua luni pana va fi posibil acest demers", a mai afirmat avocatul.. Acesta sustine necesitatea reabilitarii lui Wass Albert despre care a spus ca nu se face vinovat de acuzatiile aduse la data condamnarii.
Intre timp, sustinatorii operei literare a lui Wass Albert traiesc cu teama ca autoritatile romane ar putea sa ii sanctioneze pentru promovarea cultului personalitatii unui criminal de razboi.
Un astfel de dosar se afla de aproape doua luni in cercetare la Parchetul de pe langa Judecatoria Targu-Mures dupa ce in mai multe orase din Transilvania a fost pusa in scena o piesa de teatru care a avut la baza doua dintre lucrarile literare ale lui Wass.
Plangerea penala impotriva organizatorilor a fost facuta de Asociatia "Cultul Eroilor" de la Targu-Mures, acestia invocand faptul ca Wass Albert, potrivit sentintei din 13 martie 1946 a Tribunalului Poporului de la Cluj a fost gasit vinovat pentru s