ROMANIA CULINARA / Prejmer, judetul Brasov Fie ca ajungi in august la "Ziua recoltei", la sfarsitul lui iunie la "Zilele Prejmerului" sau in zilele Carnavalului din luna februarie, vei fi intotdeauna fascinat de ospitalitatea, pofta de viata, de bucuria si, nu in ultimul rand, de priceperea gastronomica a prejmarenilor. ROMANIA CULINARA / Prejmer, judetul Brasov Fie ca ajungi in august la "Ziua recoltei", la sfarsitul lui iunie la "Zilele Prejmerului" sau in zilele Carnavalului din luna februarie, vei fi intotdeauna fascinat de ospitalitatea, pofta de viata, de bucuria si, nu in ultimul rand, de priceperea gastronomica a prejmarenilor.
Inainte de Postul Pastelui - potrivit calendarului Bisericii Evanghelice - am poposit in satul brasovean, care s-a transformat in zilele de 9 si 10 februarie intr-o mare scena de carnaval, in acorduri de muzica saseasca si cu o apetisanta aroma de⦠clatite.
Mostenire germana Festivalul clatitelor
Gospodinele de la pensiunile comunei s-au intrecut in a prepara clatite cu umpluturi inedite, in aranjamente care mai de care mai apetisante, care sa surprinda privirea si gustul juriului, dar si ale satenilor si turistilor. Tara Barsei este un tinut in care mostenirea germana, prin sasii care au poposit aici, este foarte bogata. Carnavalul - Fasching in limba germana - este un obicei reinviat la initiativa tinerilor din Prejmer, care incearca sa readuca in actualitate traditiile din comunitatea sasilor.
Evenimentul simbolizeaza triumful luminii asupra intunericului, prevestirea soarelui primaverii si alungarea iernii.
"Faschingul este o sarbatoare care presupune o serie de pregatiri anterioare. Astfel, cu o seara inainte de carnaval, tinerii se intalnesc pentru a-si pregati mastile pentru a doua zi, intr-o atmosfera specifica, in care dansurile populare germane ii invita pe toti la joc si veselie", ne e