Sometra nu se inchide! Holdingul grecesc Mytilineos a pus stapinire, din 1998, nu doar pe Sometra, ci pe intreg orasul Copsa Mica. Ani de zile s-a strecurat prin portite oferite de legislatia de mediu si a putut functiona, fara probleme, chiar daca n-a indeplinit cerintele impuse pentru reducerea poluarii si a depasit zeci de termene limita. Acum, conducerea Sometrei poate sta linistita. Nu mai are nici un termen limita de respectat. Poate face, in continuare, legea in oras.
A cistigat lupta cu cei peste 5.000 de oameni pe care i-a otravit sistematic cu plumb, zinc, cadmiu, seleniu si dioxid de sulf. Autoritatile judetene de mediu s-au declarat, ieri, multumite de masurile luate de Sometra pentru reducerea poluarii. Chiar daca numai una dintre cerintele impuse a fost indeplinita.
Problema "rezolvata"
Concluzia intilnirii de ieri, de la Agentia Regionala pentru Protectia Mediului (APRM), este ca Sometra nu se va inchide. Probabil, niciodata. Indiferent de termenele impuse si incalcate, de limitele maxime depasite si de numarul victimelor din oras. La discutii s-au reunit reprezententanii ARPM, ai Garzii de Mediu si, bineinteles, conducerea Sometra.
Autoritatile de mediu au decis ca uzina metalurgica mai poate functiona, in proportie de 80 la suta, si de acum incolo. Mai mult, aparatorii sanatatii mediului nu au impus nici un termen limita de functionare celui mai mare poluator din Europa.
Compromis pentru zgura
"Am discutat despre cele doua masuri care nu au fost intrunite in decembrie 2006: instalarea sistemului de automonitorizare pentru pulberi si existenta unei halde de zgura, pentru ca cea veche a fost desfiintata, din cauza ca nu mai corespundea normelor de mediu in vigoare", precizeaza Dumitru Ungureanu, directorul ARPM. "L