Deficitul ar putea creste la 3,5% din PIB
Criteriile de convergenta prevad un deficit de maximum 3%
Romania are cele mai mici venituri bugetare din UE
Reformele pe care Romania le mai are de pus in practica vor duce la majorarea deficitului bugetar peste pragul de adoptare a euro. Investitiile in reformarea sistemului juridic si fiscal vor duce in timp la cresterea deficitului bugetar pana la 3,5%, reiese dintr-o declaratie a lui Onno Simons, prim consilier al reprezentantei Comisiei Europene in Romania.
Criteriile pentru adoptarea euro, stabilite prin tratatul de la Maastricht, includ, printre altele, un deficit bugetar maxim de 3% din PIB. Autoritatile de la Bucuresti si-au propus sa adopte euro in perioada 2012-2014. Ministerul Finantelor Publice a luat in calcul pentru 2007 un deficit bugetar de 2,8%, in crestere cu 0,3 procente fata de cel stabilit pentru 2006. Anul trecut, bugetul a fost rectificat in cateva randuri, deficitul programat ajungand de la 0,5% la 2,5% din PIB. Dupa ce timp de 11 luni bugetul a inregistrat excedent, la finele anului 2006 s-a inregistrat un deficit de 1,7% din Produsul Intern Brut.
Reforme cat adoptarea euro
Simons a atras atentia ca autoritatile de la Bucuresti mai au de pus in practica o serie de reforme privind sistemul juridic, lupta anticoruptie, sistemul de colectare a impozitelor, reforma pensiilor, precum si activitatile de cercetare si dezvoltare. Un alt punct la care s-a referit Simons a fost procesul de privatizare, pentru finalizarea caruia, in opinia acestuia, este nevoie de curaj politic si de recalificarea angajatilor.
"Comisia Europeana a atras atentia ca Romania trebuie sa puna accent pe investitii in eficientizarea sistemului energetic. De asemenea, Romania trebuie sa faca eforturi pentru cresterea competitivitatii, intensificand lupta impotriva corupt