La Brasov, compania "Tractorul" a intrat in moarte clinica. Muncitorii uzinei, cati au mai ramas, au pregatit cosciugul si l-au dus in fata Prefecturii.
Dispare "Tractorul", una dintre cetatile industriei construite in anii socialismului. Faptul obliga la reflectii. Caci vechile uzine n-au fost ridicate de Ceausescu. Le-au facut romanii si tot ei le-au platit. Pretul a fost imens: o jumatate de secol de strans cureaua. Si iata ca, acum, in vremurile noi, cand firesc ar fi ca tot ce s-a investit sa aduca profit si bunastare, am tot ingropat fabrici, combinate, platforme. "Tractorul" nu-i in aceasta serie neagra, nici prima victima si desigur nici ultima.
Din perspectiva economiei de piata, sistem la care am aderat, mortile in serie din industria romaneasca sunt explicabile. Au murit companii unde au dominat eficienta modesta si absenta competitivitatii. Toate au produs... pierderi in loc de profit. Si, in plus, au produs inflatie, din cauza lor in primul rand, preturile crescand adeseori haotic. Asa ca populatia, care a primit tot mai multi bani, a cumparat cu ei marfuri tot mai putine. In acelasi timp, romanii s-au cam saturat sa li se tot spuna cat de grav bolnava este economia noastra. Ei vor sa stie cand vor trai altfel.
Am cazut in capcana unui cerc vicios. Populatia si-a dorit prosperitate. A urmat insa, destul de repede, dezamagirea, sub atacurile succesive ale inflatiei, ale deficitelor comerciale si bugetare, ale uriaselor pierderi din companiile statului. Deziluzia s-a dovedit a fi si mai dureroasa. Chiar periculoasa, fiindca a dus deseori la demonetizarea prioritatilor noii istorii: economia de piata, privatizarea, libera initiativa. Si la descurajarea populatiei.
Revitalizarea vechilor uzine a fost un balon de incercare. Un test mai mult decat spinos. Dar reactia a intarziat. Lucru explicabil, intr-un anumit fel, fiindca societa