Politia clujeana si Inspectoratul Scolar cer profesorilor din invatamantul preuniversitar si educatorilor sa completeze un chestionar despre fiecare elev sau prescolar care are parintii plecati in strainatate. Chestionarul cuprinde numeroase intrebari referitoare la viata privata. Acestea ridica semne de intrebare privind respectarea Legii protectiei si prelucrarii datelor cu caracter personal.
Chestionarele intitulate “Fisa de inregistrare” distribuite de agentii de proximitate din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Cluj in scolile si gradinitele clujene solicita informatii personalizate despre elevi (“nume si prenume”, “adresa”, “tipul familiei”), precum si date despre parintii acestora (“parinti plecati in strainatate”, “tara de destinatie” si “perioada de plecare”) si trebuie completate de cadrele didactice. Ultimele doua intrebari ale “fisei” ridica cele mai mari semne de intrebare, solicitand cadrelor didactice sa de a verdicte despre “comportamentul copilului la scoala si in societate”.
Pana unde intra Politia
Inspectorul Raluca Seucan, purtatorul de cuvant al IPJ Cluj, justifica actiunea Politiei prin necesitatea realizarii unui studiu sociologic necesar “interventiei politistilor de proximitate in consilierea minorilor cu risc crescut de victimizare si de implicare in fapte antisociale, si a familiilor acestora”.
Conform inspectorului Seucan, “fisa de inregistrare” pentru elevii/prescolarii ai caror parinti sunt plecati in strainatate a fost intocmita pentru realizarea unei baze de date cu acestia, studierea efectelor psihologice, masuri pentru atenuarea sau prevenirea tulburarilor de natura psihica la acesti copii, constientizarea parintilor asupra riscurilor la care sunt supusi copiii lor atunci cand ei migreaza in strainatate. Seucan afirma ca partici