CAIET DE RETETE / Preparate sasesti Pe la mijlocul secolului al XII-lea, in sudul si in nord-estul Transilvaniei s-a stabilit o populatie de origine etnica germana: sasii. Ei au ridicat pe teritoriul nostru asezari fortificate, devenite mai tarziu adevarate orase. Hermannstadt (Sibiu), Klausenburg (Cluj-Napoca) sau Kronstadt (Brasov) sunt doar cateva dintre marile asezari ale sasilor, care impresioneaza si astazi prin arhitectura cladirilor.
Sub aspect teritorial-administrativ, zonele locuite de sasi au fost organizate initial in Comitatul Sibiului sau Provincia Sibiului. Ulterior, in prima jumatate a veacului al XIV-lea, in perioada guvernarii regelui Carol Robert de Anjou, intre anii 1325-1329, sasii s-au organizat in cadrul unor scaune sasesti. Ei au trait conform obiceiurilor vechi. S-au autoguvernat, organizandu-se intr-o unitate administrativa mare numita Königsboden, care consta din patru unitati administrative: Altland (regiunea Sibiului), Burzenland (Tara Barsei), Weinland (regiunea dintre cele doua Tarnave) si Nösnerland (regiunea Bistritei - Tara Nasaudului).
Repertoriu culinar In aceste zone, locuite astazi de putini sasi, se mai pastreaza unele obiceiuri si traditii sasesti, printre care si cele culinare, pe care populatia germana le-a adus cu ea. Din satul Prejmer, in apropierea orasului Brasov, am adus cateva retete, printre care si unele culese de doamna Cristina Balog, muzeografa cetatii, care ni le-a oferit dintr-o carte de bucate veche, pastrata de la bunicii ei, sasi. Ea ne recomanda budinca de clatite, de franzela si de nuci. CONOPIDA LA CUPTOR Ingrediente: 500 g conopida, doua cepe, un catel de usturoi, o lingura de unt, 500 g sunca, sare, piper negru macinat, 200 g smantana, doua oua, 100 g cascaval. Preparare: Conopida se curata si se fierbe in apa cu sare. Se strecoara si se lasa sa se scurga apa, apoi se pune intr-un vas. Ceap