Temperaturile neobişnuit de ridicate i-au gonit pe practicanţii sporturilor de iarnă la altitudini mai mari sau peste hotare, iar afacerile din turismul montan au scăzut cu până la 50% faţă de anul trecut. În turismul montan din România, sezonul oficial de iarnă începe puţin înainte de Crăciun şi se sfârşeşte cam 85 de zile mai târziu, în jurul datei de 15 martie. Până în momentul scrierii acestui articol, fuseseră bifate mai mult de 60 de zile. „Din acestea,
Temperaturile neobişnuit de ridicate i-au gonit pe practicanţii sporturilor de iarnă la altitudini mai mari sau peste hotare, iar afacerile din turismul montan au scăzut cu până la 50% faţă de anul trecut.
În turismul montan din România, sezonul oficial de iarnă începe puţin înainte de Crăciun şi se sfârşeşte cam 85 de zile mai târziu, în jurul datei de 15 martie. Până în momentul scrierii acestui articol, fuseseră bifate mai mult de 60 de zile. „Din acestea, doar 30-35 de zile au fost cu adevărat de iarnă, ceea ce ne face să ne aşteptăm la scăderi dramatice ale încasărilor comparativ cu anii anteriori“, explică Daniel Vasilescu, preşedintele Federaţiei Patronale din Turism.
„A fost un sezon prost, influenţat de lipsa zăpezii şi de creşterea temperaturii globale“, confirmă preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Gheorghe Fodoreanu. El crede că cei care au investit în pârtiile de schi, şi mai ales în instalaţii de zăpadă artificială, vor avea de pierdut mai puţin decât ceilalţi. „Oricum, vom asista, cel mai probabil, la modificări la nivelul contractelor, al managementului şi al strategiei“, spune Fodoreanu, care este şi preşedintele Visit Romania, companie ce a adus în ţara noastră numeroşi schiori străini.
Capriciile vremii au lovit indiferent de regiune. „La începutul lui noiem