Foto: allposters.com
Mii de oameni de stiinta din peste de 60 de tari, din diverse domenii de cercetare, vor participa la “Anul Polar International”, a carui inaugurare va avea loc la 1 martie 2007.
Programul este organizat de Consiliului International Pentru Stiinta (CIS) si de Organizatiei Meteorologice Mondiale (OMM) si va fi cel mai cuprinzator efort de cercetare din ultimii 50 de ani, coordonat la nivel international, se arata intr-un comunicat al Administratiei Nationale pentru Meteorologie (ANM).
Cu aceasta ocazie, vor fi desfasurate, timp de un an, peste 200 de proiecte stiintifice si conexe, in cadrul a sase teme majore. Cercetarile au rolul de a determina starea mediului in regiunile polare, pentru a imbunatati astfel proiectiile viitoarelor schimbari care ar putea afecta iremedial starea generala a planetei.
Dimensiunea umana vizeaza cercetarea proceselor culturale, istorice si sociale care asigura durabilitatea grupurilor din regiunile circumpolare si identificarea contributiei lor particulare la diversitatea culturala si sociala globala.
«Facilitatile pentru efectuarea, la cei doi Poli, a observatiilor meteorologice si a altor observatii regulate asupra mediului sunt putine si este foarte important sa se instaleze echipamente adecvate si sa se imbunatateasca acoperirea satelitara, pentru obtinerea unei imagini globale mai corecte a cat de rapid se schimba aceste zone si a impactului global al acestor schimbari“, a declarat Michel Jarraud,
Secretarul General al Organizatiei Meteorologice Mondiale.
„Programul este foarte important pentru ca cei doi poli, nord si sud, sunt in continua schimbare, mai mult ca oriunde in lume. Desi par indepartati si in capatul hartii, ceea ce se intampla acolo va influenta definitiv societatea noastra si pe toate celelalte. Doar daca intelegem ceea ce se intamp