Dupa sedinta mai linistita de luni, ieri volumul ordinelor de cumparare de valuta s-a amplificat, in contradictie cu evolutiile de pe pietele din regiune.
Cursul mediu al euro a urcat de la 3,3786 la 3,3853 lei, pe o piata unde deschiderea s-a facut la 3,3770 - 3,38 lei, valori apropiate de inchiderea de luni. Ordinele de cumparare au urcat euro pana la un maxim de 3,39 - 3,3940 lei, pentru ca la inchidere piata sa se stabilizeze in jurul pragului de 3,39 lei. “Deprecierea leului este o continuare a sedintei de luni, o parte dintre investitori decizand sa isi marcheze ceva mai repede profiturile, observa un dealer bancar. S-ar putea insa ca in urma licitatiei de obligatiuni cu scadenta la cinci ani, pe care o vor organiza Finantele, sa vedem euro pierzand rapid castigurile, in cazul in care dobanzile vor multumi investitorii, valoarea emisiunii fiind de 1,5 miliarde lei”. Pe piata monetara nivelul dobanzilor overnight s-a mentinut la valorile de luni, de 7,5 - 8%. Dolarul nu a profitat de aprecierea euro, cursul sau mediu coborand de la 2,5652 la 2,5625 lei, datorita evolutiei paritatii dintre moneda americana si cea europeana.
Pe pietele internationale, euro continua marsul spre pragul de 1,33 dolari, atins la inceputul anului, ieri paritatea urcand de la 1,3160 la 1,3248 dolari, cel mai ridicat nivel incepand cu 3 ianuarie, declinul monedei americane datorandu-se tensiunilor cu privire la planurile nucleare ale Iranului. La aceasta s-a adaugat publicarea datelor referitoare la cererile de bunuri de folosinta indelungata din SUA, care au scazut luna trecuta, fata de decembrie, cu 7,8%.
Dupa sedinta mai linistita de luni, ieri volumul ordinelor de cumparare de valuta s-a amplificat, in contradictie cu evolutiile de pe pietele din regiune.
Cursul mediu al euro a urcat de la 3,3786 la 3,3853 lei, pe o piata unde deschiderea s-a facut la 3,3770 -