Rusia a condamnat joi sentinţa dată de Curtea de Apel din Bucureşti prin care mareşalul Ion Antonescu, conducătorul României între 1940-1944, a fost exonerat de o parte din acuzaţiile pentru care a fost condamnat la moarte şi executat în 1946, de regimul comunist susţinut de trupele de ocupaţie sovietice. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus a declarat că decizia Curţii este o insultă pentru memoria victimelor celui de-al Doilea Război Mondial şi contrazice esenţa documentelor finale ale proceselor de la Nuremberg. Oficialul rus şi-a exprimat părerea că instanţa din România va revizui sentinţa, despre care susţine că este de-a dreptul scandaloasă.
Pe baza recursului făcut de fiul lui Gheorghe Alexianu, fost guvernator al Transnistriei şi condamnat în procesul Antonescu, Curtea de Apel Bucureşti i-a achitat recent pe mareşalul Ion Antonescu, şeful Gărzii de Fier, Horia Sima, şi alţi 19 membri ai Guvernului României din 1940 de infracţiunea "crimă contra păcii", imputată ca urmare a colaborării militare dintre România si Germania în "agresiunea contra popoarelor din Rusia Sovietică". Curtea de Apel şi-a motivat decizia prin faptul că Protocolul secret numărul 3 al Pactului Ribbentrop-Molotov, dintre Germania şi URSS, nu a fost cunoscut de Tribunalul Poporului la momentul condamnării la moarte a lui Ion Antonescu. Imediat după semnare, Protocolul încheiat la 23 august 1939 a fost clasificat, nefiind dezvăluit opiniei publice.
Instanţa a constatat că Protocolul secret, prin sferele de influenţă stabilite, a stat la baza gravelor agresiuni teritoriale suferite de România în anul 1940. În aceste condiţii, Curtea de Apel Bucureşti a apreciat că războiul de eliberare a Basarabiei şi Bucovinei, din 1941, în condiţiile stării de necesitate prelungite, a fost legitim, până la înlăturarea iminenţei pericolului militar sovietic. Pentru acest motiv