In cursul sedintei de ieri a Parlamentului a izbucnit un nou scandal legat de incalcarea Constitutiei.
Democratii considera ca nou-infiintata comisie de anchetare a presedintelui este neconstitutionala si au anuntat ca vor sesiza CC in legatura cu articolele din regulament in baza carora s-a constituit structura parlamentara. Liderul deputatilor PD, Cristian Radulescu, a argumentat ca Regulamentul sedintelor comune ale Senatului si Camerei Deputatilor dateaza dinaintea revizuirii Constitutiei, motiv pentru care nu concorda cu Legea fundamentala.
Acelasi punct de vedere este sustinut si de UDMR si de PLD. De altfel, potrivit senatorului Gyorgy Frunda, tocmai din motive de neconstitutionalitate UDMR s-a abtinut de la vot.
Propunerea PC de infiintare a unei comisii de ancheta a fost facuta in baza art. 67 din Regulamentul sedintelor comune:
"Presedintele care conduce sedinta comuna, dupa prezentarea propunerii de suspendare din functie si ascultarea explicatiilor presedintelui Romaniei, consulta deputatii si senatorii daca datele existente sunt suficiente pentru a fi sesizata Curtea Constitutionala sau daca este necesara constituirea unei comisii comune de ancheta. Hotararea se ia cu majoritatea voturilor din numarul total al deputatilor si senatorilor".
In schimb, Constitutia nu pomeneste nimic de posibilitatea constituirii unei comisii de ancheta. In Legea fundamentala, procedura de suspendare din functie a presedintelui este detaliata la art. 95:
"(1) In cazul savarsirii unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei, presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, dupa consultarea Curtii Constitutionale. Presedintele poate da Parlamentului explicatii cu privire la faptele ce i se imputa.
(2) Propunerea de suspe