CLADIRI DE PATRIMONIU Alexandru Dimitriu, tinichigiu ornamentist, a realizat ornamentele din metal pentru numeroase cladiri publice, religioase si particulare din Bucuresti
Una dintre caracteristicile marcante ale oricarui oras sunt cladirile sale monumentale.
La inceputul secolului al XX-lea, Atheneul, Palatul Sturdza din Piata Victoriei, Palatul Camerei de Comert si al Bursei, Fundatiile Regale "Carol I", Palatul Patriarhiei reprezentau Bucurestiul eclectic, orgolios, monumental.
Arhitectura eclectica este prin definitie permisiva, aceasta accentuand toate elementele unei cladiri, inclusiv acoperisul, ceea ce ingaduia o abordare variata a volumetriilor si decoratiilor acestuia. Se stiu putine amanunte despre cei care au realizat acoperisurile masive, cu lucarne delicate si cupole impozante.
Vulturul de pe cupola Patriarhiei, acoperisuri masive in patru ape, cupole bogat ornamentate, dantelarii ale lucarnelor si cei doi cavaleri din fier ai Bucurestiului sunt opera lui Alexandru Dimitriu, unul dintre cei mai constanti mesteri in lucrari metalice.
"Tinichigiul ornamentist" Alexandru Dimitriu s-a nascut la Iasi in anul 1871. Absolvind Scoala de Meserii, s-a specializat intre anii 1889-1894, lucrand pentru diverse ateliere din Viena, Dresda, Düsseldorf si Paris. Conform arh. Cristian Bracacescu, a lucrat la realizarea elementelor metalice ale acoperisului hotelului Stephanie din Abazzia, teatrului si foisorului de foc din Fiume, Primariei din Reichenberg si al garii din Düsseldorf.
Reintors la Iasi, in 1896, se remarca prin realizarea portii Cimitirului Evreiesc. Intr-o prima etapa a colaborat cu arhitectul Ioan Berindey la Palatul Culturii din Iasi. Motivul statuii cavalerului din fier apare aici pentru prima data, fiind reluat 30 de ani mai tarziu in Bucuresti.
Arhitectul Julius Reinecke il recomanda pentru a realiza acope