Foto: astro.cf.ac.uk
Germania se gandeste serios la posibilitatea de a trimite o misiune fara echipaj pe Luna, pentru a extrage un izotop rar pe Pamant, folosit in productia de energie nucleara, informeaza AFP. Misiunea s-ar putea desfasura candva in jurul anului 2013.
Expeditia ar putea fi desfasurata in colaborare cu alte tari europene si va avea ca obiectiv extragerea izotopului de heliu 3, foarte rar pe Pamant, si care poate fi utilizat in fuziunea nucleara.
Heliu 3 a fost identificat in straturile exterioare ale Soarelui, care proiecteaza acest izotop in tot sistemul solar. Respins de campul magnetic terestru, izotopul se acumuleaza insa cu usurinta pe suprafata Lunii, care nu are atmosfera.
Oamenii de stiinta sustin ca Luna ar avea rezerve de heliu 3 de ordinul milioanelor de tone desi, 25 de tone ar fi suficiente pentru a satisface nevoile energetice ale Statelor Unite si Europei pentru multi ani.
Proiectul a fost evaluat la 300-400 de milioane de euro si ar putea permite si realizarea unei cartografieri mai exacte a Lunii.
Ideea, prezentata marti parlamentarilor germani, a fost bine primita de autoritati. "Nu exista o decizie definitiva. Dar ideea nu este privita in mod negativ", a declarat Helge Engelhard, director de programe aerospatiale in Ministerul german al Economiei.
Tari ca Statele Unite, China, India, Japonia, Marea Britanie si Italia lucreaza si ele la misiuni pe sau in jurul Lunii.
Si Rusia vrea heliu de pe Luna
Anul trecut, Rusia si-a anuntat intentia de a construi o baza pe Luna pana in anul 2015. Scopul principal al noii constructii ar fi extragerea de heliu 3, care ar urma sa fie utilizat pentru viitoarele reactoare bazate pe fuziune.
Gazeta.ru il cita pe seful companiei care a construit navetele Soyuz si Progress, Nikolai Sevastyanov, spunand ca obtine