Aproape jumatate din creditele de mare valoare sunt denominate in euro, arata datele Centralei Riscurilor Bancare, organismul BNR care colecteaza informatii privind expunerile mai mari de echivalentul a 20.000 de lei (6.000 de euro).
La sfarsitul anului trecut, creditele mari acordate in euro totalizau 15 miliarde de euro (echivalentul a 50,96 miliarde de lei), reprezentand 49,4% din totalul finantarilor.
Pe parcursul lui 2006, soldul creditelor mai mari de 20.000 de lei a urcat cu 57%, pana la 103 miliarde de lei (30,47 miliarde de euro). Aceste expuneri reprezinta 79,9% din totalul creditelor acordate de catre sistemul bancar, potrivit datelor Centralei Riscurilor Bancare (CRB).
In totalul creditului neguvernamental leul a devenit anul trecut preponderent, 53% din finantari fiind denominate in moneda locala.
Ponderea creditelor in euro a scazut insa pe parcursul anului trecut, in conditiile in care acestea au crescut mai incet decat media. In decembrie, ponderea lor era cu aproape un punct procentual mai mica decat la sfarsitul lui 2005.
Cea mai rapida expansiune au inregistrat-o creditele in lei. Soldul lor a urcat cu 85%, pana la 44,7 miliarde de lei (echivalentul a 13,2 miliarde de euro). Astfel, ponderea creditelor in lei a urcat cu ceva mai mult de sase puncte procentuale, pana la 43%.
Expansiunea creditelor in lei a fost sustinuta de BNR, care a luat o serie de masuri pentru a limita apetitul pentru finantari in valuta. Pe langa majorarea rezervelor minime la valuta, banca centrala a introdus in vara lui 2005 si un plafon pentru aceste finantari, la de trei ori nivelul capitalurilor proprii detinute de o banca. Decizia a creat efecte aproape imediat, soldul creditelor in valuta crescand sensibil mai incet.
Aceasta a fost determinata insa in special de "exportul" acestor credite din bilantul bancilor locale catre entit