Romanul lui Stelian Tanase, din care publicam astazi un fragment, este un amestec de fictiune si nonfictiune.
Clientii lu’ Tanti Varvara, Anatomia mistificarii, Acasa se vorbeste in soapta s.a., aparute in ultimii 17 ani, sint volume ce reconstituie episoade din istoria recenta. Cele trei romane aparute dupa ’90 – Luxul melancoliei (1982, reeditat in 1993), Playback, Corpuri de iluminat sint scrise inainte, chiar daca ultimele doua au fost cenzurate si au aparut abia dupa revolutie.
„Intre timp am scris pentru sertar alte romane (din Metresa excelentei sale au aparut fragmente chiar in Observator cultural). Incep sa le public acum, altfel spus, ma intorc la roman. Poveste din cartierul Grant e o carte la jumatatea drumului, in care folosesc documente de arhiva si articole din presa timpului. Personajele principale au existat in realitate, au biografie istorica... Pasajele acestea alterneaza cu fragmente de proza «propriu-zisa», altfel spus cu fictiune.
Perioada in care se petrece actiunea cartii este cea a anilor ’40, mai ales intervalul 1944-1948, cind Romania a parcurs tranzitia de la capitalism la comunism, despre care s-a scris putin“ – a precizat autorul.
Ilie David este de virsta medie, are 35 de ani la data inceperii actiunii cartii. Este nascut si crescut in cartierul Grant, in coasta atelierelor Grivita. Cartier rau famat, energic, plin de circiumi, de smecheri, de suti, de mahalagii, de negustori si meseriasi.
Un cartier foarte viu. Era atunci un fel de „zona rosie“ a orasului. Aici au avut loc grevele de la atelierele Grivita – asta a dat
un fel de aura cartierului, care avea specificitatea lui in anii ’30, dar si mai tirziu, cind Grivita devine, in mitologia comunista, „bastionul proletariatului“, locul de unde se ridicase garda bolsevica: Gheorghiu Dej, Ctin Doncea, Chivu Stoica, Dumitru Gh. Petrescu etc