Parlamentarii nu au aprobat, joi, solicitarea presedintelui privind organizarea unui referendum pentru votul uninominal, pentru ca nu s-a obtinut numarul necesar de voturi "pentru". In favoarea propunerii s-au pronuntat 233 de parlamentari, in conditiile in care pentru aprobare erau necesare 235 de voturi.
Saptamana viitoare, Birourile Permanente reunite vor propune o noua forma a textului, care va fi supusa din nou votului Parlamentului.
Presedintele poate declansa referendumul chiar daca parlamentarii nu sunt de acord. Initiativa parlamentarilor PRM de a ignora scrisoarea presedintelui, fara a se mai da avizul Parlamentului a fost respinsa.
Parlamentarii au respins, cu 128 de voturi impotriva, 43 pentru si 135 de abtineri propunerea PRM, de a ignora scrisoarea presedintelui, fara a se mai da avizul Parlamentului.
Cum au votat parlamentarii ?
Parlamentarii au votat nominal proiectul de hotarare prin care avizeaza favorabil solicitarea presedintelui Basescu privind initierea unui "referendum consultativ privind votul uninominal".
Propunerea schimbarii sistemului de vot a fost sustinuta de PD si de PLD. UDMR si PRM s-au exprimat deschis impotriva votului uninominal. PSD, PC si PNL spun ca au deja propuneri privind votul uninominal iar referendumul nu ar fi necesar, dar au votat pentru propunerea presedintelui.
La votul pe proiect in ansamblu au votat impotriva toti senatorii UDMR si PRM, Antonie Iorgovan (PSD) si Paul Pacuraru (PNL). Acesta din urma a declarat ca "referendumul este o prostie, un mod de a cheltui banii publici". Dintre deputati, alaturi de cei ai UDMR si PRM au mai votat impotriva Ioan Ghise (PNL) si Cozmin Gusa (PIN).
Fragmente din discursurile parlamentarilor
Deputatul PNL, Ioan Ghise: "Propunerea presedintelui pentru un referendum referitor la vot