PD va ataca decizia la Curtea Constitutionala
Concluziile trebuie prezentate pana la 21 martie
Parlamentarii au dezbatut ieri, in sedinta comuna, documentul PSD si PRM privind suspendarea sefului statului. Potrivit legii, solicitarea nu poate fi supusa votului in plen fara avizul Curtii Constitutionale. Drept pentru care, ieri au avut loc dezbateri generale si discutii pe procedura. Votul va fi dat dupa ce Curtea se va pronunta. Potrivit Constitutiei, avizul acestui for este unul consultativ. Intre timp, senatorii si deputatii au decis infiintarea unei comisii speciale care sa ancheteze informatiile cuprinse in propunerea de suspendare a presedintelui Traian Basescu. PD a contestat aceasta propunere, pe motiv ca nu este legala, si a anuntat ca o va ataca la Curtea Constitutionala. Supusa votului in plen, solicitarea PC a fost aprobata fara nicio problema: 258 de voturi "pentru", 76 "impotriva" si 21 de abtineri.
In semn de protest, democratii au anuntat ca nu vor trimite niciun reprezentant in comisia parlamentara si au propus ca cele doua locuri sa fie cedate colegilor de Alianta. Cum PSD si PRM au protestat, pe motiv ca "locurile nu pot fi tranzactionate ca la piata", cele doua locuri au ramas vacante. In urma intelegerii dintre opozitie si PNL, Dan Voiculescu a fost desemnat presedinte al comisiei de ancheta. Anuntul a fost facut chiar de liderul PC, vizibil incantat de aceasta propunere. Raportul comisiei parlamentare trebuie prezentat Camerelor reunite pana cel tarziu pe 21 martie 2007.
PNL, pentru suspendarea lui Traian Basescu
In timpul sedintei comune, reprezentantii opozitiei si cei ai PNL s-au completat reciproc in privinta argumentelor aduse in favoarea suspendarii lui Traian Basescu. UDMR s-a abtinut de la orice fel de comentarii. Liberalii au venit ieri in fata Parlamentului cu o atitudine clara in favoa