Vara agitata la Palatul Regal din Bucuresti in urma cu mai bine de 85 de ani. Se discuta aprins despre o eventuala solemnitate nationala a incoronarii primului rege al Romaniei Mari, faurita la 1 Decembrie 1918. Averescanii, aflati la guvernare, ar fi dorit-o, incununandu-si astfel mandatul cu un eveniment de importanta istorica. Opozitia, si in primul rand liberalii, socoteau ca nu era momentul. Presimteau ca zilele cabinetului generalului Al. Averescu erau numarate si faceau socoteli si calcule pentru o noua formatiune guvernamentala.
G.T. Kirileanu (1872-1960), bibliotecarul Palatului Regal, aflat in stranse relatii cu multi dintre fruntasii politici ai vremii, consemneaza in insemnarile sale inedite alte fapte si intamplari derulate in culisele regale.
7 iunie. Iorga incantat ca numai el a fost poftit la masa la Palatul Cotroceni de ziua principesei Elena.
Ieri, Iorga s-a primblat in automobil cu Jean (I.G.) Duca.
Vineri, 10 iunie. Regele ma cheama la ora 5 dupa-amiaza si-mi spune sa ma duc la Iorga sa-i dau culegerea discursurilor sale si notita biografica a lui Paun.
Ii arat notita lui Paun ca nu cuprinde mai mult de 4 foi. Iar Iorga doreste sa i se dea corespondenta regala si memorii felurite.
Regele zice: - Scrisori si memorii n-am.
Adaog: - Domnul Iorga nu vrea sa lucreze prin mijlocirea domnului Misu sau a mea, ci direct cu Majestatea Voastra.
Si-i spun cat de suparat era cand i-am adus la cunostinta amanarea audientei.
- Atunci era suparat, acum nu mai este, dupa ce a fost poftit la masa la Cotroceni. Iorga e ca o femeie isterica. Trebuie sa-l mai mangai, sa-l magulesti. Altfel, e suflet foarte bun. Si-asa trebuie sa-mi calc pe inima si sa ma duc iar la Iorga, desi ma hotarasem sa nu-i mai trec pragul.
12 iunie. Spun lui Emil Panaitescu:
- E o rusine ca taranistii n-au