In timp ce adversarii lui Tarian Basescu, ai Monicai Macovei si ai sustinatorilor reformei justitiei isi continuau razboiul politic creind o comisie de ancheta parlamentara menita sa investigheze presupuse incalcari prezidentiale ale constitutiei, juristii din senat au dat aproape pe neobservate o noua lovitura statului de drept.
Retetele sunt vechi si incercate. Sub perdeaua de fum a tunurilor tragind in presedinte, Comisia juridica din Senat a aprobat in doar citeva minute deposedarea Monicai Macovei de atributia de a-l numi pe procurorul general al tarii.
Tot ei au repus in vigoare Codul penal propus de Rodica Stanoiu de la partidul lui Dan Voiculescu, o fosta demnitara a partidului stat pesedist, gasita vinovata de CNSAS pentru colaboarea cu securitatea. Ce imagine proiecteaza astfel Romania? Ce efecte va avea acest razboi politic pentru evolutia tarii? Ce e in capul celor care-l poarta? Citeva intrebari, porbabil.
Si citeva raspunsuri extrase din manulalele de propaganda ale miscarilor si regimurilor totalitare.
Bunaoara: Cum protejam o realitate care a devenit tot mai insuportabila? Nimic mai lesnicios. Suspendind-o in irealitate. La adapostul ei hotul se poate preface ca a redevenit cinstit si scapa de pedeapsa fara sa-i returneze pagubitului nimic din ceea ce i-a furat.
Dar cum facem o restauratie totalitara, fara sa ne folosim de bitele politiei politice si de lampasele minerilor? Simplu: imbracindu-i pe restauratori in haina democratiei.
Cum le asiguram in continuare piinea si cutitul securistilor, amenintati sa scape situatia de sub control din pricina unui presedinte hotarit sa intre in istorie ca un Hercule care curata grajdurile dimbovitene ale lui Augias? Nici o problema. Punind un om de frunte al anchetatorilor securitatii la cirma unei comisii cu misiunea de a-l ancheta pe cel car