Cercetatorii italieni au ajuns la concluzia ca activitatile seismice pot provoca modificarea ADN-ului uman, amprenta genetica putand sa se schimbe in timpul vietii ca raspuns la anumite evenimente, pentru a proteja urmasii de o anumita amenintare, relateaza agentia ANSA.
Expertii, coordonata de Calogero Ciaccio de la "Laboratorul de biologie moleculara" din San Marinovor, vor studia ramasitele persoanelor care au murit in timpul cutremurului din Sicilia, in urma cu un secol, pentru a avea mai multe dovezi in sprijinul teoriei lor.
"Teoriile evolutioniste a fost ca acestea indica faptul ca modificarile genetice inregistrate de-a lungul timpului au loc la intamplare", a spus Ciaccio. "Acum, datorita teoriei noastre, ajungem la o idee mai simpla: ADN-ul uman se poate adapta in functie de factorii de mediu", a adaugat acesta.
Ciaccio a gasit deja cateva dovezi care sa-i sustina teoria. Intre 2001 si 2005, echipa de cercetatori a analizat fragmente de oase si de placenta de la peste 10.000 de donatori. Expertii au descoperit ca modificarile apar atunci cand sunt necesare, pentru a ajuta oamenii sa poata face fata unui mediu intr-o continua schimbare.
ADN-ul uman sufera modificari reduse cand oamenii se afla in mjlocul unor evenimente traumatizante precum cutremurele.
In dimineata zilei de 28 decembrie 1908 a avut loc cel mai mare seism din regiunea Messina, care separa Sicilia de Italia continentala. Orasul Messina a fost aproape ras de pe fata pamantului, numarul oamenilor ucisi ridicandu-se la circa 80.000.
Cercetatorii au descoperit prezenta unei molecule noi, numita DR11, la urmasii victimelor cutremurului. Aceasta molecula exista in proportii variabile in randul oamenilor care locuiau in regiunea care inconjoara Messina, de la 38 la 54%.
Specialistii considera ca vor gasi aceasta molecu