foto: Curentul
Campaniile televizate tot mai dese de promovare ale Petrom prezinta o companie petroliera avantajoasa pentru romani. Numai ca privatizarea societatii a asigurat pe termen lung gauri de sute de milioane de dolari la bugetul statului, minusuri acoperite din bani publici.
Desi Petrom se erijeaza intr-o companie rentabila pentru contribuabili, in fapt, majorarea discretionara a preturilor la carburanti arata ca OMV, actionarul majoritar al Petrom, subtiaza fara jena buzunarele romanilor, obtinand profituri deloc neglijabile. Asta pentru ca guvernarea Nastase a incheiat un contract cel putin dezavantajos pentru romani.
Compania Petrom a fost privatizata in ultimele luni de mandat al guvernului Nastase. Desi ramase partial secrete, clauzele contractului de privatizare sunt evident in defavoarea romanilor, care trebuie sa indure din pusculita proprie majorarile de pret ale austriecilor de la OMV.
Privatizarea s-a facut la un pret prea mic, zacamintele de petrol si gaze au fost subevaluate, redeventele pentru acestea platite statului sunt mici si statul roman nu poate cere o majorare a acestora, contractul permite desprinderea sub forma de SRL-uri a rafinariei Arpechim si a altor active importante, statul roman are posibilitati reduse de a bloca eventuala vanzare a unor active majore ale
Petrom, nu se cunoaste actionariatul OMV-Petrom, statul roman nu poate percepe taxe suplimentare pe productie si nu poate negocia folosirea titeiului romanesc ca parghie de stopare a cresterii cotatiilor la pompa. Toti banii pierduti in urma acestor "scapari" ale negociatorilor sunt platiti din buzunarele romanilor.
In plus, sumele la care negociatorii romani au renuntat puteau fi utilizate in sanatate, educatie, infrastructura si alte domenii in privinta carora statul se plange ca nu are bani sa le finanteze suficien