Pana la 1 ianuarie, emigrantii care voiau sa intre in afaceri in Spania erau obligati sa se asocieze cu un spaniol sau sa deschida o filiala a unei firme deja existente in Romania. Chiar si asa, multi romani au facut pasul inainte. Gabi Boholt/JURNALUL NATIONAL ASCENSIUNE. Ionel Scrofan a reusit sa-si implineasca visul
Pana la 1 ianuarie, emigrantii care voiau sa intre in afaceri in Spania erau obligati sa se asocieze cu un spaniol sau sa deschida o filiala a unei firme deja existente in Romania. Chiar si asa, romanii care si-au dorit sa nu mai stea "la mila" occidentalilor au facut pasul inainte. Afacerile le merg bine, iar acum, dupa integrarea in UE, micile "empresas" romanesti se inmultesc vazand cu ochii.
In comunitatea spaniola cu cel mai mare numar de emigranti romani, Castellon de la Plana, afacerile "made in Romania" s-au dezvoltat si au succes in ciuda greutatilor pe care legislatia le impunea. Dovada stau cele trei discoteci, cinci restaurante, o pizzerie, doua cofetarii, peste 30 de firme de constructii si 10 macelarii si magazine de produse romanesti, precum si "Asociatia oamenilor de afaceri romani din Castellon".
AU VRUT SA POATA. Nici unuia dintre romanii care azi se pot declara patroni cu acte in regula in Spania nu i-a fost usor sa ajunga in acest punct. Ca cetateni ai unei tari care nu era membra UE, ei nu aveau dreptul sa inceapa o afacere pe cont propriu. Se puteau asocia cu un spaniol, pe numele caruia infiintau business-ul, sau puteau deschide o filiala a unei firme deja existente in Romania. Unora le-a fost teama de esec, altii au ramas la ideea cu care plecasera din Romania - sa lucreze la patron, pe un salariu mai mare ca in tara - , chiar daca acest lucru a insemnat ca uneori sa stea zile intregi fara munca sau sa lucreze fara sa fie platiti. Printre cei care "au vrut sa poata" se numara si Ionel Scrofan, un tanar d