Rusia trebuie sa inceteze sa mai acorde ajutor financiar regimurilor separatiste din spatiul ex-sovietic si sa adere la proiecte pentru refacerea economica a acestor regiuni, sub egida comunitatii internationale, transmit astazi agentiile de presa de peste Prut.
Acest apel catre Moscova a fost facut ieri, la sediul Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) din Viena, de catre delegatiile Georgiei, Republicii Moldova si SUA, in cadrul Consiliului Permanent OSCE, potrivit unui comunicat al diplomatiei moldovene dat publicitatii astazi, la Chisinau.
Conform comunicatului Ministerului Afacerilor Externe si al Integrarii Europene de la Chisinau, Republica Moldova, Georgia si SUA si-au exprimat dezamagirea si preocuparea in legatura cu actiunile Rusiei in regiunea transnistreana din estul Republicii Moldova, precum si in Osetia de Sud si Abhazia (doua regiuni secesioniste georgiene).
In special, in apelul amintit se mentioneaza ca "primirea liderilor autoproclamatelor republici nerecunoscute de catre Rusia cu toate onorurile oficiale contravin statutului de mediator al Rusiei in aceste conflicte, (statut) ce presupune o atitudine impartiala". In opinia delegatiilor Republicii Moldova, Georgiei si SUA, Rusia nu a intreprins suficiente demersuri pentru readucerea liderilor transnistreni la masa negocierilor, suspendate de peste un an din cauza Tiraspolului, conform aceluiasi comunicat.
Georgia si Republica Moldova - doua din statele componente ale GUAM - precum si SUA au subliniat, in cadrul reuniunii Consiliului Permanent al OSCE, necesitatea ca Rusia sa-si evacueze trupele si munitia din Transnistria si Georgia, conform prevederilor summit-ului OSCE de la Istanbul (1999).
La Moscova au avut loc, nu o data, intalniri ale liderilor troicai separatiste Transnistria, Osetia de Sud si Abhazia. Saptamana t